Skip to Main Contents

YK-X SCARA robotok

A Yamaha SCARA robot-termékcsaládja a rendkívül nagy teljesítményű YK-XG szériából és a megfizethető, csúcsteljesítményű YK-XE szériából áll, melyek széles körben alkalmazhatók szinte minden iparágban.

MENU

A termékcsalád nagy teljesítményű robotok széles választékát kínálja, ötvözve magában a Yamaha 40 éves tapasztalatát és fejlődését. A sokoldalú modellek 120–1200 mm-es karhosszal, akár 50 kg-os terhelhetőséggel és számos opcionális tartozékkal bármilyen feladathoz tökéletes megoldást biztosítanak az ügyfelek számára. Az egyedülálló robot-termékcsalád különböző szerelési típusokkal egészül ki, és különböző termelési környezetekben használható.

A Yamaha rendkívül hatékony RCX340 robotvezérlője lehetővé teszi a sokoldalú RCXiVY2+ robotlátó rendszer és az YRG szériájú megfogók egyszerű integrációját. A különböző szakterületek hálózati szabványainak támogatása garantálja az ügyfél már meglévő vezérlőrendszerébe történő zökkenőmentes integrációt.

YK-XG széria

A legfontosabb megkülönböztető jegye a teljesen szíj nélküli felépítés. Mivel a csúcsforgató tengely közvetlenül a fordulatszám-csökkentő hajtóműhöz kapcsolódik, ezek a robotok lenyűgöző mértékű ellenállásra, sebességre és pontosságra képesek.
A robotok széles feladatkörben bizonyították már a hatékonyságukat, legyen szó elektromos vagy elektronikus alkatrészek gyártásáról, nagy pontosságot igénylő, apró, precíziós gépalkatrészek összeszereléséről, vagy akár nagyméretű autóipari alkatrészek összeszereléséről, kezeléséről és mozgatásáról.

YK120XG, YK150XG, YK180XG, YK180X, YK220X extra kis méretű SCARA-modell
Karhossz: 120 mm – 220 mm
Legnagyobb terhelhetőség: 1 kg
YK250XG, YK350XG, YK400XG kis méretű típus
Karhossz: 250 mm – 400 mm
Legnagyobb terhelhetőség: 5 kg
YK500XGL/XG, YK600XGL/XG/XGH közepes méretű típus
Karhossz: 500 mm – 600 mm
Legnagyobb terhelhetőség: 5 kg – 20 kg
YK700XGL, YK700XG, YK800XG, YK900XG, YK1000XG, YK1200X nagyméretű típus
Karhossz: 700 mm – 1200 mm
Legnagyobb terhelhetőség: 10 kg – 20 kg
Megjegyzés: Az YK700XGL egyedi megrendelésre kapható. További részletekért kérjük, érdeklődjön a Yamaha értékesítési képviselőjénél.
YK300XGS, YK400XGS, YK500XGS, YK600XGS, YK700XGS, YK800XGS, YK900XGS, YK1000XGS falra szerelhető/fordított állású típus
Falra szerelhető típus
Ezt a típus akkor használják, ha a robotkészüléket falra szerelik.
Fordított állású típus
Ezt a típus akkor használják, ha a falra szerelhető típust fejjel lefelé szerelik fel.
Karhossz: 300 mm – 1000 mm
Legnagyobb terhelhetőség: 20 kg
YK250XGP, YK350XGP, YK400XGP, YK500XGP, YK500XGLP, YK600XGP, YK600XGLP, YK700XGP, YK800XGP, YK900XGP, YK1000XGP porvédett és cseppálló modell
Karhossz: 250 mm – 1000 mm
Legnagyobb terhelhetőség: 20 kg
Ezt a modellt olyan munkakörnyezetekbe tervezték, ahol gyakori a vízfröccsenés és a por jelenléte (a védelmi osztály IP65-nek felel meg).
Ha víztől eltérő anyag okozta nedvesség elleni védelemre van szüksége, kérjük, forduljon hozzánk.
Megjegyzés: Az YK700GP/YK800XGP/YK1000XGP egyedi megrendelésű modell. További részletekért kérjük, érdeklődjön a Yamaha értékesítési képviselőjénél.

YK-XE széria

A robotokra a nagy teljesítményük és a kategóriájukon belül kiemelkedő specifikációik miatt kiváló ár-érték arány jellemző. Méretük 400-tól 710 mm-ig terjed, és tökéletesen alkalmasak a legtöbb feladatra, szinte az összes iparágon belül. A YAMAHA jól bevált, szabványos zónavezérlése optimális mozgást tesz lehetővé, így garantálva a legnagyobb pontosságot és sebességet a teljes mozgástartományban, illetve így biztosítva a hosszú termékélettartamot, a megbízható működést és a karbantarthatóságot.

Jellemzők

01Optimális működésre tervezett belső szerkezet

Megjegyzés: A bemutatott példában az YK500XG modell látható

02Teljesen szíjmentes szerkezet

A ZR tengelyen közvetlenül csatlakozó szerkezet teljesen szíjmentes kialakítást tesz lehetővé. Ez a közvetlen hajtás rendkívüli mértékben lecsökkenti a felesleges mozgások mennyiségét. Emellett a nagyfokú pontosság hosszú időn keresztüli fenntartásához is hozzájárul, továbbá megnöveli a karbantartás nélküli használat időtartamát, vagyis nem kell amiatt aggódni, hogy a szíj idővel elszakad, megnyúlik vagy megsérül. Ez az összes XG sorozatú modellre és az YK180X/YK22X modellre érvényes.

03Helyzetérzékelés a környezeti hatásoknak ellenálló resolver segítségével

A helyzetérzékelést egy egyszerű, mégis erős szerkezetű resolver végzi, amelyben nincsenek elektronikus alkatrészek és optikai elemek, így a mostoha körülmények közti használatot is rendkívül jól bírja. A meghibásodások igen ritkák. A resolver szerkezetéből következően nem jelentkeznek a más érzékelőknél tapasztalható érzékelési hibák, például az elektronikus alkatrészeket tartalmazó optikai kódolók esetében a meghibásodások, illetve a tárcsára tapadt nedvesség és olaj. A véghelyzet és az egyes lépések mechanikai értékét az összes vezérlőegység megosztva kezeli, vagyis a véghelyzet és az egyes lépések értéke közt egyszerűen a paraméterek megadásával lehet váltani. Még ha a véghelyzet tárolóakkumulátora teljesen le is merül, a SCARA az egyes lépések értéke alapján akkor is tovább tud működni, vagyis a gyártósornak hiba esetén sem kell leállnia. Emellett a tartalék áramkörök is teljes átalakításon estek át.

Megjegyzés: A resolver szerkezeti felépítése egyszerű, nincs benne semmilyen elektronikus alkatrész. Igen jól ellenáll úgy a magas, mint az alacsony hőmérsékletnek, az ütéseknek, porrészecskéknek, olajnak és más elemeknek, és jól tűri az elektronikus zajt. A resolvert gépjárművekben, vonatokban és repülőgépekben is használják.

04A forgó tengely kiválóan kezeli a nagy tehetetlenségi nyomatékot is

A SCARA robot teljesítménye pusztán a normál ciklusidő segítségével is szemléltethető. A robot a nehéz munkadarabok széles körét és nagy munkadarab-távolságokat is képes kezelni. Mivel az R tengely tehetetlenségi nyomatéka kicsi, a ciklusidők rendkívüli mértékben csökkenthetők. A fordulatszám-csökkentő az általunk gyártott összes SCARA robot esetében közvetlenül a forgó tengely tengelyvégéhez van kapcsolva, ennél fogva az R tengely rendkívül nagy megengedett tehetetlenségi nyomatékot tesz lehetővé, ami nagyobb
sebességű működést biztosít az olyan szerkezetekhez képest, amelyeknél a pozicionálás általában a lelassítás után, szíjjal történik.

Az R tengely megengedett tehetetlenségi nyomatéka – az YK120XG és egy versenytárs modell összehasonlítása

Az értékek 1 kg-os teher esetén érvényesek
○ Működés rendben
× A működés eltér a katalógusértékekben engedélyezett tartománytól

Munkadarab-távolság
(mm)
Tehetetlenségi nyomaték
(kgfcms²)
Működés
YK120XG „A” vállalat
0 0,0039
45 0,025 ×
97 0,4 ×

Az R tengely megengedett tehetetlenségi nyomatéka az YK120XG esetén: 0,1 kgfcms²
„A” vállalat: 0,0039 0,1 kgfcms²

05Nagy sebesség

Bár kétségtelenül a normál ciklusidők is rövidek, robotjaink kialakításával a használat helyén értelmezendő ciklusidőkre is hangsúlyt fektettünk. A legnagyobb sebességek igen jelentős javulását értük el az áttételi arányok és a legnagyobb motorfordulatszám módosításával, ami a nagy távolságú mozgásoknál eredményez jobb ciklusidőket.

06Külön rendelésre üreges tengelyek és szerszámtartó karimák is kaphatók

Hasznos kiegészítő az üreges tengely, amely egyszerű megoldást kínál a szerszámhegyhez vezető huzalozásra, valamint a szerszámok rögzítésére szolgáló szerszámtartó karima.

Megjegyzés: YK250XG/YK350XG/YK400XG/YK500XGL/YK600XGL

Az üreges tengelynek köszönhetően egyszerűen vezethetők a levegőcsövek és vezetékkötegek.
A szerszámtartó karima segítségével egyszerűen lehet rögzíteni a szerszámokat a tengelyvéghez

07Továbbfejlesztett karbantartási jellemzők

A Yamaha YK-XG sorozatú SCARA robotjainál a használt burkolatok előre vagy felfelé mozdítva távolíthatók el. A karbantartás egyszerű, mivel a burkolatok egyáltalán nem csatlakoznak a kábelhez.
A szokványos robotoknál a hullámhajtás újrazsírzása jelentős idő- és energiaráfordítást igényel, mivel a hajtást szét kell szerelni, ráadásul helyzeteltérések is jelentkezhetnek. A Yamaha SCARA robotjai ezzel szemben zsírtömített hullámhajtással rendelkeznek, ezért nincs szükség újrazsírzásra (YK-500XG–YK1000XG).

08Rendkívül kis méretű SCARA-modell

Ebben a kategóriában egyedül ez a modell kínál teljesen szíjmentes kialakítást, a nagyfokú merevség és pontosság azonban még ennél a rendkívül kis méretű típusnál is biztosított. A legnagyobb sebességek is igen jelentősen javultak az előző modellhez képest, amit a motor legnagyobb fordulatszámának növelésével sikerült elérni.

09Megfizethető kimagasló teljesítmény (YK-XE)

A modell a gyártásban alkalmazva nagyobb hatékonyságot és megbízhatóságot kínál elérhető áron.

10A falra szerelhető/fordított állású típus jellemzői (YK-XGS)

A teljesen szíjmentes szerkezet nagy merevséget biztosít

A rendszertervezést illető rugalmasság is javult, mert a hagyományos felülről függesztett rögzítést falra szerelhetővé alakítottuk át. Ezáltal csökkenthető a gyártóberendezések mérete. A felfelé irányuló munkavégzésre képes fordított állású típus megjelenésével a munkavégzési irányok terén is nőtt a rugalmasság. Sőt mi több, a teljesen szíjmentes szerkezetnek köszönhetően a legnagyobb terhelhetőség 20 kg, az R tengely megengedett tehetetlenségi nyomatéka pedig 1 kgm2* lett. Ebben a kategóriában ez az elérhető legmagasabb érték. Nagy méretű robotkezek is felszerelhetők, melyekkel a robot nagy terhelésekkel járó munkára is képes.
*YK700XGS–YK1000XGS

11Porvédett és cseppálló típus (YK-XGP)

A védőharmonikák jobb por- és cseppvédettséget biztosítanak

A korábbi robotmodelleket teljesen átterveztük, hogy egy teljesen porvédett, cseppálló modelltípust* hozhassunk létre, amelynek teljesen szíjmentes szerkezete olyan környezetekben is lehetővé teszi a használatát, ahol gyakoriak a vízcseppek és porrészecskék. Ez a modelltípus kiküszöböli a szíj sérülésének problémáját, és mostoha körülmények közt is tökéletesen használható. A fel-le irányú védőharmonikán alapuló szerkezet alkalmazása a por- és cseppvédelmi képességek terén is javulást tesz lehetővé.
*YK250XGP–YK600XGLP

  • Megfelel az IP65 védelmi fokozatnak (IEC60529)
  • A felhasználói huzalozás bekötésére szolgáló porvédett és cseppálló csatlakozó gyári tartozék

1240 éves múlt

Egy SCARA robot volt az első robotunk. Az első, CAME névvel piacra kerülő SCARA robotunk óta mintegy harminc éve rendszeresen jelenünk meg a piacon a SCARA robotokat érintő újító megoldásainkkal. A folyamatosan változó piaci viszonyok közt a SCARA robotok számtalan módosításon mentek keresztül. A fejlesztésük terén elért átfogó eredményeknek köszönhetően a SCARA robotok mára a Yamaha robotkínálatának kulcsfontosságú tagjaivá váltak.

Hansemannstrasse 12, 41468 Neuss, Alemania

Telephone : +49 2131 20 13 520 /
Email : info-ymeim@yamaha-motor.de
Web: http://www.yamaha-motor-im.eu/

Back to
Top